Pšeničná mouka hladká světlá – 00 extra
Dostupná balení
1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg
Domácí světlý chléb
Suroviny
500 g hladké světlé mouky
100 ml vlažného mléka
170 – 200 ml vody
1 kostka droždí
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
Postup
Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a zamícháme, necháme vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme mouku, sůl a kmín s kváskem, můžeme zkusit přidat i další suroviny – olivy, bylinky, sušenou cibulku, uzené maso, apod. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto znovu pořádně uhněteme a můžeme vložit do formy na kynutí vysypané moukou a necháme ještě alespoň hodinu odpočinout, pak jej opatrně překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, lehce rozřízneme povrch a pokropíme vodou. Pokud formu nemáme, necháme bochánek rovnou kynout na pečicím papíru.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200°C asi 70 – 90 minut.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1474/348 | kJ/kcal |
Tuky | 1,5 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 | g |
Sacharidy | 70 | g |
z toho cukry | 3,0 | g |
Bílkoviny | 12 | g |
Sůl | <0,01 | g |