Pšeničná mouka hladká světlá – 00 extra

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Domácí světlý chléb

Suroviny

500 g hladké světlé mouky

100 ml vlažného mléka

170 – 200 ml vody

1 kostka droždí

1 lžička cukru

1,5 lžičky soli

1 lžička kmínu

 

Postup

Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a zamícháme, necháme vzejít kvásek.

Ve větší míse smícháme mouku, sůl a kmín s kváskem, můžeme zkusit přidat i další suroviny – olivy, bylinky, sušenou cibulku, uzené maso, apod. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsto znovu pořádně uhněteme a můžeme vložit do formy na kynutí vysypané moukou a necháme ještě alespoň hodinu odpočinout, pak jej opatrně překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, lehce rozřízneme povrch a pokropíme vodou. Pokud formu nemáme, necháme bochánek rovnou kynout na pečicím papíru.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200°C asi 70 – 90 minut.

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1474/348 kJ/kcal
Tuky 1,5 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 70 g
     z toho cukry 3,0 g
Bílkoviny 12 g
Sůl <0,01 g