Pšeničná mouka hladká světlá na pizzu
Dostupná balení
1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg
Domácí žampionová pizza
Suroviny
na 2 větší nebo 4 menší pizzy:
Těsto
500 g hladké mouky světlé na pizzu
½ kostky droždí
5 lžic olivového oleje
250 – 300 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
Rajčatová omáčka
500 g rajčatové pyré
1 menší cibule
2 stroužky česneku
½ lžičky soli
2 lžičky sušených bylinek – oregano, tymián, bazalka
1 lžička oleje
Další suroviny
žampiony
mozzarela
šunka
Postup
Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou připravené vlažné vody a zamícháme, necháme vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme mouku, sůl, olej a přidáme i kvásek. Po částech přiléváme vodu a hněteme, dokud se nevytvoří kompaktní hladké těsto, které lze snadno tvarovat a netrhá se ani nelepí. Vytvoříme bochánky – 2 na větší pizzy nebo 4 na menší, zaprášíme moukou a necháme nejméně 1 hodinu kynout.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku – na oleji osmažíme cibuli nakrájenou najemno, zalijeme ji rajčatovým pyré, osolíme, ochutíme bylinkami a necháme povařit alespoň 15 minut na mírném plamenu, často promícháme. V závěru přidáme rozmačkaný česnek a necháme vychladnout.
Po vykynutí těsto pomocí prstů tvarujeme do tenkých placek, které položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme připravenou omáčkou a poklademe dalšími surovinami – šunkou, nakrájenými žampiony a posypeme strouhanou mozzarelou. Můžeme ještě přidat čerstvé oregáno.
Pizzu pečeme v troubě vyhřáté na 250 – 270°C asi 7 – 10 minut.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1474/348 | kJ/kcal |
Tuky | 1,5 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 | g |
Sacharidy | 70 | g |
z toho cukry | 3,0 | g |
Bílkoviny | 12 | g |
Sůl | <0,01 | g |