Špagety
Dostupná balení
500 g, 5 Kg, 10 Kg
Špagety carbonara
Suroviny
Na 2 porce:
100 g slaniny
50 g parmezánu
3 žloutky
trošku čerstvé bazalky
pepř
Suroviny na těstoviny
200 g špaget
1 zarovnaná lžíce soli na těstoviny
2 litry vody na těstoviny
Postup
Ve velkém hrnci dáme vařit vodu na těstoviny. Jakmile dojde k varu, přidáme do hrnce sůl a rozmícháme. Až se voda začne opět vařit, přidáme těstoviny a důkladně je promícháme, aby se k sobě nelepily. Jakmile těstoviny dovaříme, slijeme je tak, aby nám asi 250 ml vody zbylo, odložíme v hrnku.
Než se těstoviny uvaří, nakrájíme slaninu na menší kostičky a opražíme na rozpálené velké pánvi bez přidávání dalšího tuku dozlatova. Slaninu odstavíme, ale tuk ze slaniny nevyléváme. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, menší část smícháme se žloutky a polovinou odložené těstovinové vody, důkladně žloutkovou omáčku promícháme vidličkou.
Pánev se slaninou znovu ohřejeme, přilijeme zbývající vodu z těstovin a zamícháme, přidáme těstoviny, opepříme a chvilku mícháme, aby se těstoviny se slaninou spojily a voda se odpařila a vsákla.
Hned pánev opět odstavíme z plamenu a pak rychle k těstovinám vlijeme žloutkovou směs a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne krémová omáčka. Žloutky by se měly ohřát, zhoustnout, ale neměly by se srazit.
Hotové jídlo rozdělíme do talířů, posypeme zbývajícím parmezánem a dozdobíme lístky bazalky.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1490/351 | kJ/kcal |
Tuky | 1,8 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 | g |
Sacharidy | 72 | g |
z toho cukry | 4,1 | g |
Bílkoviny | 10 | g |
Sůl | <0,01 | g |